Свечаним концертом у Великој дворани Задужбине Илије М. Коларца, Академско културно уметничко друштво „Шпанац“ 22. децембра обележило је 64 године постојања.

фото: Маријана Миливојевић

Изникао на ентузијазму и таленту студената и уз велику помоћ професора Универзитета у Београду 1954. године, „Шпанац“ свој разиграни и распевани живот почиње у Студентском граду, на адреси коју никад није променио.

Са жељом да негује и на најбољи начин представи истинске уметничке вредности српске, југословенске, балканске и светске културне баштине, ансамбл је, корак по корак, освајао и кореографски уобличавао игре из Шумадије и Источне Србије, „Буњевке“ и „Влашко“, „Линђа“ и „Гламоч“, македонски и црмнички оро…

фото: Маријана Миливојевић

Често се програм игара из Србије обогаћивао атрактивним и популарним „Грком Зорбом“.

И увек је за крај концерта остављана „Врањанска свита“, чија чочечка игра тај музичко сценски перформанс и данас доводи до „усијања“…

За ту снажну уметничку експресију и играчки перфекционизам заслужан је аутор тих кореографија, велики познавалац душе народа са ових простора, маестро Бранко Марковић, иначе дугогодишњи уметнички директор ансамбла.

фото: Маријана Миливојевић

Да високо постављени стандарди већ деценијама чине да то аматерско друштво личи на посвећене професионалце, потврђују и хор и оркестар ансамбла, углавном сачињени од студената музичких академија.

фото: Маријана Миливојевић

У тој кући оптимизма до сада је боравило преко 16.000 младих стваралаца, који су, корак по корак, досегли да најзначајнијих државних признања: награђени су Вуковом наградом, Орденом председника Републике, Орденом братства и јединства, Повељом Универзитета, Граматом патријарха српског Павла…

фото: Маријана Миливојевић

Освајали су „Шпанци“ и прва места и награде на фестивалима у земљи, али и сцене широм света. Чине то и данас, неуморно показујући сву раскош нашег музичког и играчког наслеђа.

Као једини ансамбл који у редовном програму изводи и руске игре (кореографију „Буђење пролећа“) АКУД „Шпанац“, већ после годишњег концерта, почиње припреме за мини турнеју у Москви, заказану за јануар 2019. године. Да још једном покажу како је лако бити млад и у 64. години живота!

 

Извор: СПУТНИК

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian