У школској 2019 – 2020. години, 38 студената из Србије наставиће студије у Француској које ће стипендирати француска Влада, а студенти су данас у Француском институту упознати о држави у којој ће наставити школовање.
Међу стипендистима је двадесет и троје студената мастер 2 и доктората у коменторству, који имају потпуне стипендије, које подразумевају покривање трошкова административног уписа на факултет, социјалног осигурања и трошкове живота у Француској.

Уз постдипломце, 15 гимназијалаца отићи ће у Француску на основне студије, а њихова стипендија подразумева да плаћају исту школарину као и француски студенти – 300 евра годишње, у односу на цену за стране студенте која износи око 3.000 евра годишње.

Амбасадор Француске Фредерик Мондолони честитао је студентима који су добили стипендије наводећи да су одрадили јако захтеван посао и додао да ће од сада припадати породици од скоро 350.000 студената који из читавог света одлазе у Француску да студирају.

Француска воли реформе, а једна од важнијих има за циљ да у Француској годишње студира пола милиона страних студента, рекао је Мондолони и додао да је посебан напор учињен када је Србија у питању, јер је то земља која је кандидат за европске интеграције.

Према његовим речима, Француска је четврта земља у свету по пријему страних студената и земља великих иновација.

„Поред културне баштине која је позната, 31 предузеће из Француске се налази на листи првих 500 предузећа у свету, а и земља је иновација у области дигиталних технологија“, испричао је Мондолони и истакао да су студије у Француској високог квалитета, а да нису скупе као што је случај у неким другим земљама.

Изразио је наду да ће стипендисти остати привржени Француској након студија, као и да ће након повратка у Србију остати у контакту са Француским институтом и постати чланови Удружења студената који су студирали у Француској, а којих сада има око 200.

„Наша жеља је да постанете чланови тог удружења и да наставите да доприносите француско-српској сарадњи“, рекао је француски амбасадор.

Државни секретар у Министарству просвете Виктор Недовић честитао је у име Министарства свим стипендистима који су у великој конкуренцији обезбедили себи могућност да наставе студије у Француској.

Како је навео, значај образовања за студенте у новом окружењу је јако важан како са аспекта подизања њихових сазнања и искуства, али и њиховог утицаја на оно што ће се дешавати у земљи након њиховог повратка.

„Министарство просвете сматра и види сарадњу са Француском као једнан од кључних приоритета сарадње у међународним оквирима, а сарадња се одвија на многим нивоима у области образовања, науке и иновација“, рекао је Недовић и навео да Србија и Француска имају програме сарадње који се финансирају са обе стране.

Према његовим речима, од стипендиста се очекује да се кроз одређено време врате у Србију и да кроз повремене одласке и комуникацију са Француском у земљи наставе развој својих каријера.

„Држава покушава да нађе могућност и створи повољан амбијент за то, а једна од битних ствари је постојање Фонда за инвестициону делатност и Фонда за науку“, казао је Недовић.

Наводи да Француска и Србија имају програме сарадње који се тичу мобилности, а за које се очекује да данашњи стипендисти у будућности буду носиоци пројекта који носи име „Павле Савић“.

 

Извор: Студио Б

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian