Међународни филмски фестивал ФЕСТ, 47. по реду, отвариће вишеструко награђивани филм „Тhe Favourite“ грчког редитеља Јоргоса Лантимоса сутра у 19ч у Сава центру. Ова црнохуморна историјска драма приказује дешавања на британском двору почетком 18. века, када је мало позната краљица Ана владала, а иза кулиса су се за њену наклоност и власт из сенке бориле две дворске даме.

фото: danubeogradu.rs

Сценарио, режија, камера, костими, сценографија… Критичари пођеднако хвале сваки аспект филма. Ипак, са сигурношћу се може рећи да је највећи адут овог остварења изразито јака глумачка постава коју предводе Оливија Колман, Рејчел Вајс и Ема Стоун.

Колман тумачи краљицу Ану, сасвим неспособну владарку крхког здравља и нестабилног ума, која није претерано заинтересована за политику, већ време радије троши на трке јастога и бригу о 17 зечева.

Рејчел Вајс је лејди Сара, Војвоткиња од Марлбороа, краљичина блиска пријатељица и саветница која заправо управља краљевством из сенке.

Сарина рођака Ебигејл (Ема Стоун) запошљава се на двору као слушкиња, али убрзо схвата да краљичино стање може вешто да изманипулише у своју корист. Сара и Ебигејл ће се показати као достојне противнице, бритке манипулаторке које ће се упустити у бескрупулозну борбу за превласт и позицију главне краљичине миљенице.

Од идеје до реализације филма прошло је чак 20 година. Иако је сценарио фасцинирао продуценте од самог старта, финансијери својевремено нису желели да подрже филм у коме нема пуно мушких улога. Чини се да је сада савршен тренутак за ову причу, а потенцијал сценарија препознао је и Лантимос који је изјавио да га је привукла прилика да створи три јединствена, комплексна женска лика, што се не виђа често на филму.

На овогодишњем Фесту приказиваће се филмови номиновани за Оскара „Green book“, „Vice“, а у Цебефу кажу да велико интересовање влада за филмове „Они“ и „Шавови“. Фестивалски филмови моћи ће да се погледају до 3. марта, до када ће бити отворен ФЕСТ.

Извор; danubeograd.rs

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian