Полагањем венаца на спомен плочу жртвама савезничког бомбардовања 1944. године, на згради некадашњег Градског породилишта, обележена је 75. годишњица бомбардовања Београда од стране савезника у Другом светском рату.

Венце на спомен обележје на згради у Крунској улици положили су градоначелник Београда Зоран Радојичић, ректока Универзитета у Београду и в.д. директора Завода за здравствену заштиту студената Марија Обрадовић.

фото: Студентска поликлиника Београд

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да је бомбардовање београдског породилишта тешко објашњива и апсурдна ствар, „да нас савезници и пријатељи са 600 авиона бомбардују“, и да се десе „тако ужасне ствари“.

„Не знам које би то речи могле да објасне, потребно је да се сећамо и да се скрене пажња свима у свету да се то не деси ником“, истакао је Радојичић.

Ректорка УБ Иванка Поповић рекла је да је тешко говорити овим поводом.

„Наша је и обавеза и дужност да се сећамо онога што се десило и то не заборавимо, али морамо чинити све што можемо да гледамо у будућност“, истакла је Поповићева.

На данашњи дан заказао је људски разум, поручила је в. д. директора Завода за здравствену заштиту студената Марија Обрадовић.

Обрадовићева је подсетила да су у том трагичном чину живот изгубиле 22 породиље и 22 бебе, неколико породица које су на ускршњи дан посећивале најближе, као и одређен број запослених здравствених радника.

Савезничко бомбардовање Србије и Београд на Ускрс 1944. године, било је веома разорно и потресно, био је бомбардован већи део центра престонице тада окупиране Србије, укључујући Теразије, Палату Албанија, Бајлонијеву пијацу.

Једно од порушених здања је и зграда тада Градског породилишта у Крунској улици, данас Завод за здравствену заштиту студената.

Извор: Новости

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian