За мање од три године, средњошколци ће полагати државну матуру и то ће истовремено бити тест за упис на факултете. Прва генерација ђака која ће завршне испите полагати по новом концепту тренутно је у другом разреду средње школе. Припреме нашег образовног система за нови систем су почеле, а фокус је на припреми ученика, рекла је за РТС Марија Крнета из Министарства просвете.

foto: rts.rs

„Матурски испит ће у делу матарњег језика и математике бити исти за све ученике, док ће за трећи део факултети прописати шта ће се полагати“, каже Крнета.

Према њеним речима, Министарство ће у наредном периоду формирати више од 200 комисија које ће припремити средње образовање за факултете и које ће радити и са факултетима. Како истиче, у целом том процесу фокус је на припреми ученика.

„Промене су нешто што доноси немир, али, уколико се добро припремимо, неће бити проблема. Сва тестирања су показала да осмаци, који већ имају матурски испит, имају много већа постигнућа него раније“, навела је Крнета.

Напомиње да је још један од задатака комисија бодовање. Они ће, како додаје Крнета, одлучивати да ли ће остати однос 40 према 60.

„Државна матура је замишљена као тест, папир и оловка, а све што не може тако да се рангира, факултети ће додатно проверавати“, каже Крнета и додаје да то што Србија има систем завршног испита на крају основне школе повећала ниво правичности.

Како истиче, свака школа добије информације какви су њени ученици и може касније на то да утичу.

„Испит јесте важан, јер проверава шта сте научили за четири године. Уведени изборни програми, у трећој и четвртој години средње школе омогућиће ученицима да испробају себе на пољима која су изабрали“, рекла је Крнета.

Извор: rts.rs

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian